/tarinat/hei-tyoharjoittelija-mitas-tykkasit/

Hei työharjoittelija, mitäs tykkäsit?

Tarinat
13.10.23

Hei työharjoittelija, mitäs tykkäsit?

Riveriassa Peltolan kampuksella opiskeleva Lalli Kokkonen oli tämän artikkelin tekohetkellä suorittanut työharjoittelustaan jo noin puolet KKR Steelin palveluksessa. Alunperin hitsaajaksi aikonut Kokkonen vaihtoi suunnitelmaa, kun opettaja huomasi miehen näppäryyden tietokoneiden parissa ja ehdotti tälle laserleikkaamista ja särmäämistä. Kysyimme Lallilta minkälainen kokemus on työharjoittelu KKR:llä tähän asti ollut.

Suvun ensimmäinen metallimies

Miten päädyit opiskelemaan metallialaa Riveriaan?

Olisin varmaan ennemmin hakeutunut ammattikouluun, jos olisin vain tiennyt mitä haluan tehdä. Lukiossa sain lisäaikaa miettiä. Kuitenkin lukion kolmas vuosi oli pahin, kun en vieläkään tiennyt mitä haluan ja olinkin sitten valmistumisen jälkeen puoli vuotta työttömänä. TE-toimiston opastuksen kautta päädyin opiskelemaan kuudeksi kuukaudeksi Riveriaan.

Mikä metallialalla kiinnostaa ja löytyykö lähipiiristä alan esikuvia?

Koen tämän kiinnostavana alana. Olen nähnyt mitä hitsaaminen on, ja nyt tämä särmääminen. Näkee, miten osia tehdään ja rakennetaan. Taidan olla suvun ensimmäinen metallimies, kun vanhemmatkin hieman kyseenalaistivat valintaani. Äitini on laboratorion hoitaja ja isäni muurari.

Miten päädyit harjoitteluun KKR:lle?

Olin koululla ja opettaja kysyi kiinnostaako särmääjän hommat. Totesin, että miksipä ei ja silloin sain tietää tästä harjoittelupaikasta KKR Steelillä. Olimme käyneet täällä aikaisemmin koulun kanssa tutustumiskäynnillä katsomassa paikkoja. Ennen kuin tulin harjoitteluun, tulin käymään täällä uudelleen ja keskustelin harjoittelusta vastaavan henkilön kanssa. Isot kiitokset koululle ja KKR:lle, että harjoittelupaikka järjestyi.

Jännittikö työharjoittelun aloittaminen?

Kyllä vähän jännitti uusi paikka ja uudet ihmiset. Sekin jännitti, että minkä verran osaan tehdä. Pari päivää oltuani talossa jännitys helpotti.

Vastassa uudet työvälineet ja isot osat

Millä tavalla sinut otettiin KKR:llä vastaan ja huomioon uutena porukassa?

Varmaankin ihan positiivisesti. Ihmiset moikkaavat ja ovat mukavia. Välillä on vähän näkymätön olo, mutta ei se minua haittaa. Saan tehdä rauhassa töitä ja voin kysyä tarvittaessa neuvoja.

Minkälaista työtä olet päässyt harjoittelun aikana tekemään?

Pääsääntöisesti olen särmännyt metalliosien kulmia, merkannut papereita ja toimittanut valmiita osia oikeille paikoilleen. Ilman trukkikorttia on jotkut työvaiheet hankala suorittaa, mutta olen saanut apua muilta.

Särmääjä Pasi Torvinen on osannut hyvin auttaa ja näyttää minulle koneen käyttöä. Meinasi ihan unohtua koulussa opittu särmääminen, mutta Pasin neuvoilla alkoi onnistua. Täällä on erilaiset välineet, kuin koululla. Ainoa mikä on samaa on särmäyskoneen terät, mutta itse koneet ovat erilaisia. Olen oppinut miten särmätään tehokkaasti.

Tuliko KKR:llä jokin asia yllätyksenä tai oliko jotain, mihin et osannut varautua?

Ehkä eniten yllätti ja järkytti ensimmäisenä päivänä täällä tehtävien osien iso koko. Koulussa ne ovat sellaisia käsin käänneltäviä ja nostureiden käyttö on harvinaisempaa.

Mikä merkitys sillä on sinulle, että KKR:llä on tietyt henkilöt, jotka sinua opastavat?

On tärkeää, että harjoittelijana tiedän keneen voin turvautua ja kysyä apua. Hyvä, että joku vahtii mitä teen ja korjaa, jos näyttää tulevan virheitä. Joskus tuntuu pahalta heidän puolestaan, kun tunnen olevani tiellä, mutta aina he ovat antaneet minulle aikaansa. Kyllä ohjauksella on tärkeä merkitys.

Avoin oppimaan uutta

Mikä merkitys työharjoittelulla on osana opintoja?

Kyllä työharjoittelut ja työssäoppimiset opettaa enemmän, kun näkee mitä työpaikoilla oikeasti tehdään. Koulu antaa pohjan, mutta ei siellä voi kaikkea opettaa.

Minkälainen asenne sinun mielestä opiskelijalla pitää olla, että pärjää työharjoittelussa?

Pitää olla positiivinen ja valmis oppimaa. Jotakin saattaa mennä välillä väärin, mutta siitä voi oppia. Kannattaa olla avoin näkemään ja tekemään uutta.

Mikä on ollut työharjoittelussa parasta? Entä haastavinta?

Parasta on se, että osaan nyt jotakin jo tehdä. Fyysinen työ on minulle palkitsevaa. Olen saanut tästä kokemuksesta myös hyvää täytettä CV:seen. Haastavinta on varmaankin aikaiset herätykset. Koulupäivät alkavat kahdeksalta, mutta työpäivät alkavat jo kuudelta. Se oli aluksi vaikeaa. Myös uuden koneen opettelu oli oma haasteensa.

Entä harjoittelun jälkeen, minkälaisia ammatillisia tulevaisuuden tavoitteita sinulla on?

Haluaisin jatkaa särmääjänä ja metallialalla ylipäätänsä. Saa nähdä mitä tapahtuu. Haluan työllistyä ja mahdollisesti jatkaa opiskelua työn ohessa.

Mitä tykkäät tehdä vapaa-ajalla?

Käyn jonkin verran urheilemassa. Nostan painoja kotona sekä salilla ja talvisin käyn ulkojäillä. Kotona teen mielelläni ruokaa ja pelaan tietokonepelejä. En kaipaa mitään villiä vapaa-aikaa.

Lue koko lehti täältä