Fanuc purkaa FMS-järjestelmän ruuhkaa CNC-Machiningilla
CNC Machiningin älykkyysosamäärä on pompannut uusiin korkeuksiin. Syyskuussa Helatielle saapui nimittäin hallin fiksuin robotti. FMS-järjestelmää palveleva ALD-solu Fanuc R-2000 ic 270 F osaa vaikka mitä.
“Tietääkseni Suomessa ei ole toista samanlaista robottisolua.”, kertoo FMS-järjestelmästä vastaava työnjohtaja Paavo Pärnänen.
Fanucin tehtävä CNC:llä on purkaa ruuhkaa.
“Herrasen Juuson kanssa tutkittiin asiaa ja todettiin, että kappaleenvaihto on FMS:n pullonkaula”, Paavo perustelee uuden robotin hankintaa.
Neljäs ruokkija työstökoneille
FMS:ssä on kolme työstökonetta, joita on aiemmin ruokkinut kolme miehitettyä latausasemaa. Lataaminen on sen verran hitaampaa kuin koneistaminen, että koneet ovat joutuneet välillä odottelemaan töitä.
Enää ei tarvitset odotella ainakaan niin kauaa, sillä monitaitoinen Fanuc voi painaa hommia vaikka vuorokauden ympäri.
“Se on tavoite. Mutta ensin pitää ohjelmoida robotille tarpeeksi tuotteita.”, Paavo muistuttaa.
Fanucin ansiosta CNC:llä päästään FMS-järjestelmän osalta lähes täyteen automaatioon. Varastomies laittaa vain tuotteet hyllystöjärjestelmään eurolavalle ja Fanuc alkaa syöttää niitä eteenpäin. Ihan keskenään robotit eivät jatkossakaan selviä, vaan koneistajien täytyy ratkoa mahdollisia häiriötilanteita.
Fanuc lataa koneistuspaletin
Fanuc tunnistaa isot tuotteet kameranäön avulla ja osaa tarttua niihin muotojen perusteella. Pienempiä kappaleita robotin kameranäkö ei hahmota. Siksi ne pitää asetella millilleen oikeaan paikkaan, jotta Fanuc kykenee poimimaan ne.
Käytännössä Fanucin homma on koneistupaletin lataamista, joka vaatii robotilta paljon osaamista. Se valitsee ensin kouraansa mutterinvääntimen kaltaisen työkalun, jolla avaa paletin kiinnittimet ja ruuvit, sitten Fanuc vaihtaa kouraansa magneetin, joilla pystyy tarttumaan lavalla odottaviin tuotteisiin. Se siirtää tuotteet palettiin ja kun tuotteet ovat paikoillaan Fanuc ottaa taas kouraansa “mutterinvääntimen” ja kiinnittää ruuvit.
Kun paletti on täynnä, Fanuc lähettää sen viemään tuotteet työstökoneelle. Kun paletti palaa työstettyjen tuotteiden kanssa, Fanuc irrottaa tuotteet ja siirtää ne takaisin kuormalavalle.
Pystyy hoitamaan kymmeniä tuotteita
Alkuperäisenä ajatuksena on ollut, että ALD-solu ohjelmoitaisiin käsittelemään kymmentä tuotetta, mutta suurempikin määrä saattaa olla mahdollinen.
“FMS:llä on noin 200 tuotetta ajossa. Ihan sellaisiin määriin ei päästä, mutta voi olla, että ALD-solu hoitaa jossain vaiheessa muutamaa kymmentä tuotetta.” Paavo arvelee.
Mikä tahansa tuote ei Fanucille sovi. Tuotteen tuotantomäärän pitää ensinnäkin olla niin iso, että sitä varten on järkevää tehdä robotille ohjelma. Ja toiseksi tuotteen pitää olla sen muotoinen, että robotti osaa käsitellä sitä.
“Osa tuotteista vaan on semmosia, että ne on parempi ihmisen vaihtaa.”
Joonas Pohtinen tuntee Fanucin salat
Fanucin kanssa samoihin aikoihin CNC:lle tuli toinenkin terävä pää, kun Joonas Pohtinen palkattiin ohjelmoimaan uutta robottia. Vuonna 2022 konetekniikan insinööriksi valmistunut Joonas on päässyt Fanucin kanssa hyppäämään heti niin sanotusti syvään veteen.
“Alussa oli robotin toimittajan järjestämä parin viikon koulutus. Ensimmäisen viikon seurailin mukana ja toisella viikolla jo ohjelmoin.”, Joonas kertoo.
Joonakselle oli perustiedot robotiikasta opintojen ansiosta, mutta töissä hän ei ollut päässyt niitä aiemmin käyttämään.
“On ollut tosi mielenkiintoista luoda uusia ohjelmia ja prosessia FMS-järjestelmän ympärille. Olen päässyt oppimaan paljon uutta. On siinä ollut muistamista. ”, Joonas kertoo.